Let op! Rijbanen Coolsingel noord naar zuid open. Fijne feestdagen gewenst!

Sluit

Bomenplan nieuwe Coolsingel

18 Mrt 2018 - Algemeen

Bomen zijn voor de nieuwe Coolsingel beeldbepalend en van belang voor een aangenaam leefklimaat. In het ontwerp van de Coolsingel is veel aandacht geschonken aan het bomenplan. Met grote zorgvuldigheid is gekeken naar behoud van bomen, verbetering van groeiomstandigheden en nieuwe aanplant. In totaal worden er 77 nieuwe bomen aangeplant op de nieuwe Coolsingel.

Onderzoek
Vanuit het oogpunt van de nieuwe inrichting is gekeken naar de plaatsing van bomen en groen. De bomen die behouden kunnen worden, zijn onderzocht op de conditie waarin zij verkeren, de kwaliteit van de wortels en de groeiplaats. Sommige bomen krijgen extra voorzieningen om hun conditie te verbeteren, maar er zijn ook bomen die vanwege de slechte conditie vervangen moeten worden.

Bomen blijven en gaan
Na het onderzoek is bepaald dat van de huidige 161 bomen er in totaal 39 bomen verwijderd zullen worden. De meeste bomen staan aan de Stadhuiszijde tussen de rijbaan en het fietspad. Er worden 28 bomen gerooid en 11 bomen verplant. Voor deze 28 bomen is een vergunning afgegeven. De bomen die verplant worden, gaan naar het gemeentelijk bomendepot om aan te sterken, zodat zij weer beschikbaar zijn voor de stad.

Nieuwe bomen
De nieuwe bomen krijgen op de nieuwe Coolsingel een optimale verzorging. Ter verbetering van de groeiomstandigheden worden tussen de bomen zogenaamde kratconstructies toegepast. Dit geeft de bomen een betere bescherming, goede beluchting en drukverdeling.

Per saldo komen er 38 bomen bij op de nieuwe Coolsingel ten opzichte van het huidige aantal bomen.

Een overzicht van de bomen van de Coolsingel vindt u hier.

De Omgevingsvergunning, ook wel Kapvergunning genoemd, voor de herinrichting van de Coolsingel vindt u hier.